Jacques Murad: MENIH V SRCU SIRSKE VOJNE


“Odločil sem se, da ne bom nosil orožja, na vsakega človeka sem skušal gledati naklonjeno, oprijel sem se molitve kot rešilnega obroča … in videl sem, kako so se moji rablji spremenili. Videl sem, kako so se njihova srca odprla.”

Jacques Murad

Vsak resen kristjan gre skozi svojo Veliko noč. Dotakne se ga  križev pot, trpljenje Velikega petka, velikonočne tišine in Pashe. Učenec gre vedno po poti svojega Učitelja. Če so preganjali mene, bodo preganjali tudi vas, govori Jezus. Toda ne bojte se, jaz sem svet premagal, pravi dalje. Ne bojte se!

Kristjani na nasilje ne odgovarjamo z nasiljem. Tudi naš Gospod ni storil tega. Odgovarjal je z ljubeznijo in zvestobo Očetu. Naslonil se je na njun odnos. Ljubezen je premagala smrt. O taki zmagi nad smrtjo govori tudi knjiga, o kateri se bomo pogovarjali v mesecu aprilu.

Avtor knjige, sirski menih in duhovnik Jacques Murad, je vrsto let deloval v znanih sirskih samostanih Mar Musa in Mar Elian, kjer se jeposvečal molitvi, delu, gostoljubnosti in prijateljstvu z muslimani. 21. maja 2015 so ga ugrabili pripadniki organizacije Islamska država. Pet mesecev je preživel v njihovem ujetništvu, pot na svobodo pa se je odprla prav s pomočjo prijateljev muslimanov. Veliko je pretrpel. Ne obsoja in ne goji jeze do tistih, ki so mu stregli po življenju. Kako je to mogoče? Po človeško je nemogoče biti tak. Toda on je zmagal. Zmagal je z Gospodom.  V njem ni zagrenjenosti, ampak ljubezen do tistih, ki so povzročili veliko zlo njemu in številnim drugim kristjanom na Bližnjem vzhodu in drugod.

Kako pa na trplljenje reagiramo mi? Smo zmožni tega, kar je storil pater Jacques? 

Lepo povabljeni na pogovor o tej navdušujoči knjigi ob toplem čaju. Srečali se bomo drugi torek v mesecu, to je 11.4., po večerni sveti maši v župnijski knjižnici. 

Odlomek iz knjige Menih v vrtincu sirske vojne.