Skupina Knjiga in čaj

Srečanja Knjiga in čaj potekajo vsak drugi torek v mesecu, po večerni maši. Pogovore o prebranih knjigah vodi bibliotekarka Zdenka Sušec, skupaj z g. kaplanom Aljažem Kraševcem. Toplo povabljeni v našo sredino, da izmenjamo svoja doživetja in se pogrejemo ob čaju.

Branje dobrih knjig in poglobljen pogovor o prebranem je kot molitev, ki nam lahko spremeni življenje. Približa nam kraje, ljudi in dogodke, ki jih v življenju mogoče nikoli ne bomo srečali ali doživeli. Ob branju odkrivamo o sebi tudi stvari, ki jih prej nismo vedeli.

Branje je intimno dejanje in vsaka knjiga govori tudi o nas. Dobre knjige ne razkrijejo vseh svojih skrivnosti naenkrat. Več kot preberemo in več kot se pogovarjamo med seboj, bolj smo povezani v iskanju resnice in lepote. Knez Miškin v romanu Dostojevskega Idiot pravi, da bo svet rešila lepota. Tista lepota, ki jo Ljubezen da stvarem.
***
Svoja morebitna vprašanja lahko naslovite tudi na elektronski naslov: zupnija.lj-zale@rkc.si.
Dobrodošli!
***

Knjige, ki jih prebiramo v šolskem letu 2019/20:

Blessing Okoedion: POGUMNO V SVOBODO– marec 2020
Blessing Okoedion, izobraženo mlado Nigerijko, so pod pretvezo, da bo opravljala pošteno delo, pripeljali v Evropo, nato pa so jo prisilili v prostitucijo. Nekaj dni takšnega življenja je v avtorici zbudilo upor in željo po svobodi, da se ji je uspelo rešiti prevar in izkoriščanja. Zatekla se je v Rutino hišo, kjer sestre uršulinke pomagajo dekletom, da se ne počutijo več umazane, grde, ponižane. Blessing je ena redkih, ki jim je uspelo, da so se uprle in zbežale. Izkušnja, ki jo je doživela ji danes omogoča, da o njej spregovori in morda pomaga dekletom, ki doživljajo isti pekel, kot ga je ona:
“Svet se mi je naenkrat obrnil na glavo. Nisem vedela, kaj naj rečem, kaj naj storim. Otrpnila sem, preplavila sta me tesnoba in strah. Bila sem zmedena in prestrašena. Niti razmišljati nisem mogla. Želela sem zbežati, a kam bi lahko šla? Vedela nisem niti tega, kje sploh sem. Bala sem se, da me bodo kaznovali. Poleg tega so mi takoj ob prihodu vzeli dokumente in zahtevali moj mobilni telefon z izgovorom, da bodo zamenjali SIM kartico. Bila sem v njihovih rokah. V rokah trgovcev z ljudmi! Nisem mogla verjeti. Kako je to mogoče? Tega si nisem nikoli predstavljala, niti od daleč. Kaj naj zdaj storim?”
***

Mira Dobravec:  Z VSAKO SMRTJO SEM DRUGAČNA  – februar 2020
»Mozaik vsega napisanega in zbranega vabi bralca: vzemi, kar potrebuješ danes, in vzemi jutri in pojutrišnjem – dokler boš kaj potreboval. Potem knjigo zapri in jo podari komu drugemu. Toliko izgub in toliko žalujočih in tudi toliko neodžalovanih žalovanj je med nami! Toliko solz! Naj tudi tale knjiga vsaj malo pomaga razumeti, sprejeti in prenesti stisko, ki prej ali slej tako ali drugače doleti vsakega človeka.«
***

Fulton Sheen: KALVARIJA IN SVETA MAŠA – januar 2020
Iz svete maše more in mora katoličan torej črpati milost za izogibanje grehu, za ljubezen do Boga in bližnjega ter končno za zveličanje. Naša udeležba pri maši, opozarja Sheen, zato nikakor ni zgolj pasivna. Ko smo pri maši, nikakor ne smemo biti zgolj gledalci. A za razliko od današnje prevladujoče miselnosti, ki aktivno udeležbo razume predvsem kot telesno aktivnost, kot željo, da pač nekaj počnemo, Kalvarija in maša poudarja naše notranje sodelovanje.  Kristusovi žrtvi, pravi Sheen, se lahko pridružimo le tako, da v svojem srcu po zgledu desnega razbojnika obnavljamo kesanje in vero.
***

Tom Uzuhnalil: PREŽIVEL PO ČUDEŽU – december 2019
“Vsak dan sem molil Angelus; tri ali štiri rožne vence;  Očenaš, Zdravo Marijo in Slavo Očetu in Sinu in Svetemu duhu za sestre, ki so umrle; Rožni venec božjega usmiljenja; Meditiral sem  križev pot; in duhovno sem slavil sveto mašo – nisem imel kruha ali vina, sem pa molil molitve iz spomina, “je dejal.
»Molil sem za svoje ujetnike in se Bogu zahvalil za seme dobrote, ki bi ga lahko imeli v svojih srcih. Hvala bogu, ne občutim nobene groze ali sovraštva do njih,” j
e dodal.

»Bog je vedel za vse, kar se je dogajalo, saj bi me morali že na začetku ubiti, a niso. Ohranili so me pri življenju, čeprav sem rekel, da sem kristjan. Tukaj sem zdaj, svoboden, da pričam, da je Bog živ, da je uslišal naše molitve in nam odgovoril. Bil sem priča moči molitve.«
***

Francesco Lorenzi: SONČNA CESTA   november 2019
Kje bi se končalo, če se Bog ne bi sklonil v naša življenja in bi tudi mi tavali tako, kot je tavala mlada skupina pevcev? Kaj bi bilo z nami, če nas Bog ne bi iskal v vseh naših stranpoteh? 

Morda se nam zdi, da je naša zasluga, da smo v Cerkvi, da znamo poskrbeti zase, in da smo zaradi našega prizadevanja boljsi od drugih? Nič od tega ni res. So situacije, ko ne moremo v življenju ničesar storiti. Ko lahko samo upamo in zaupamo, da je gospid z nami. To smo vsi okusili.

Mladi Francesco govori univerzalno govorico. Ni pomembmo koliko smo stari. Zgodba, ki jo pripoveduje je zgodba nas vseh. Je zgodba o močni ljubezni, ki jo ima Bog do nas. Zgodba, ki govori o trdi šoli ponižnosti in vztrajanju, da hodimo po sončni cesti. Samo v soncu vidimo stvari takšne, kot so v resnici.
***

Tessa Asfahar:  KRUH MOČNIH – oktober 2019
Apostolska dela poročajo kako se je Lidija srečala v Filipih z apostolom Pavlom, ko je bila še z drugimi ob reki. Apostol Pavel je bil na svojem drugem misijonarskem potovanju, ko se je srečal s trgovko škrlata. Popolnoma jo je prevzel  z veselim oznanilom evangelija. Navdušeno ga je povabila v svojo hišo in se dala krstiti ona in cela njena družina. Pravijo, da je bila zelo gostoljubna in je kasneje na široko odprla vrata tudi drugim misijonarjem.
***

Jacque Philippe: MOLITEV, POT LJUBEZNI – september 2019
»Svet danes najbolj potrebuje prav molitev. Iz nje se bodo porajale vse prenove, ozdravljenja, globoke in rodovitne preobrazbe, ki si jih vsi želimo za našo družbo. Naša Zemlja je zelo bolna in samo stik z Nebom jo bo lahko ozdravil.«
***

Arhiv prebranih knjig