Skupina Knjiga in čaj

Srečanja Knjiga in čaj potekajo vsak drugi torek v mesecu, po večerni maši. Pogovore o prebranih knjigah vodi bibliotekarka Zdenka Sušec, skupaj z g. kaplanom Aljažem Kraševcem. Toplo povabljeni v našo sredino, da izmenjamo svoja doživetja in se pogrejemo ob čaju.

Branje dobrih knjig in poglobljen pogovor o prebranem je kot molitev, ki nam lahko spremeni življenje. Približa nam kraje, ljudi in dogodke, ki jih v življenju mogoče nikoli ne bomo srečali ali doživeli. Ob branju odkrivamo o sebi tudi stvari, ki jih prej nismo vedeli.

Branje je intimno dejanje in vsaka knjiga govori tudi o nas. Dobre knjige ne razkrijejo vseh svojih skrivnosti naenkrat. Več kot preberemo in več kot se pogovarjamo med seboj, bolj smo povezani v iskanju resnice in lepote. Knez Miškin v romanu Dostojevskega Idiot pravi, da bo svet rešila lepota. Tista lepota, ki jo Ljubezen da stvarem.
***
Svoja morebitna vprašanja lahko naslovite tudi na elektronski naslov: zupnija.lj-zale@rkc.si.
Dobrodošli!
***

Knjige, ki jih prebiramo v šolskem letu 2020/21:

Blessing Okoedion: POGUMNO V SVOBODO – november 2020
Blessing Okoedion, izobraženo mlado Nigerijko, so pod pretvezo, da bo opravljala pošteno delo, pripeljali v Evropo, nato pa so jo prisilili v prostitucijo. Nekaj dni takšnega življenja je v avtorici zbudilo upor in željo po svobodi, da se ji je uspelo rešiti prevar in izkoriščanja. Zatekla se je v Rutino hišo, kjer sestre uršulinke pomagajo dekletom, da se ne počutijo več umazane, grde, ponižane. Blessing je ena redkih, ki jim je uspelo, da so se uprle in zbežale. Izkušnja, ki jo je doživela ji danes omogoča, da o njej spregovori in morda pomaga dekletom, ki doživljajo isti pekel, kot ga je ona:
“Svet se mi je naenkrat obrnil na glavo. Nisem vedela, kaj naj rečem, kaj naj storim. Otrpnila sem, preplavila sta me tesnoba in strah. Bila sem zmedena in prestrašena. Niti razmišljati nisem mogla. Želela sem zbežati, a kam bi lahko šla? Vedela nisem niti tega, kje sploh sem. Bala sem se, da me bodo kaznovali. Poleg tega so mi takoj ob prihodu vzeli dokumente in zahtevali moj mobilni telefon z izgovorom, da bodo zamenjali SIM kartico. Bila sem v njihovih rokah. V rokah trgovcev z ljudmi! Nisem mogla verjeti. Kako je to mogoče? Tega si nisem nikoli predstavljala, niti od daleč. Kaj naj zdaj storim?”

Sam Guzman: Si upaš biti gospod? – oktober 2020
Avtor knjige trdi, da je beseda “gospod” in s tem hkrati beseda “mož” na slabem glasu. Gospodje so postali negospodje in  v povezavi s tem moški nemoški. Kako je prišlo do tega in zakaj?  “Zakaj je danes tako zelo razširjen feminizem? Zakaj so po drugi strani moški nasilni?
Moškega močno izoblikujejo lastne izkušnje, ki jih je doživel kot sin. Naša moška identiteta je zavita v besede: »Ti si moj ljubljeni sin.« Prav tako pa večji del ranjenosti in negotovosti pri odraslih moških izvira iz odnosa z lastnimi očeti – natančnej iz tistih trenutkov, ko smo bili kot sinovi zasenčeni z grehi in padci lastnih očetov. Tudi najboljši zemeljski očetje niso najbolj popolni in lahko pustijo brazgotine, ki vplivajo ne samo na to, kakšni smo postali kot moški, temveč tudi na to, kakšen odnos imamo mi kot očetje do lastnih otrok.”

Aljaž Kraševec: Teologija križa pri škofu Gregoriju Rožmanu – september 2020
“Vrniti se moramo k otroškemu zaupanju – otrok se ob roki močnega očeta in v naročju dobre matere takoj umiri in otrese vsake bojazni. – Mi odrasli pa smo polni nemira, stojimo sredi viharja, ki stresa veje in pripogiba debla – za to segamo po stvareh, jih grabimo in se jih krčevito oprijemljemo, da se zavarujemo, da bi v viharju mogli trdno stati – pa nam v groznih časih vse spolzi z rok, vse se maje, vse, na kar smo se zanašali, nas zapusti, da se znebimo vsakega slepila. S takim upanjem moramo doživeti razočaranje! Razočaranja morajo priti – in so dobrota – da dušo do golega slečejo vseh slepil in iluzij, da drhti v boli in muki – da ne stavi več upanja na nobeno reč – potem šele zagrabi božjo roko, se vsa nasloni na Boga, ki ji postane trden temelj kot nepremakljiva skala – potem se duša umiri, odpočije od bridkosti razočaranja in je zadovoljna, da Boga poseduje in ima.” (škof Gregorij Rožman)

Arhiv prebranih knjig