Sveti Janez od Križa: Duhovna pesem


Duhovna pesem je mistična molitev, pesnitev hrepenenja neveste – duše, ki išče svojega Ženina in osrednje delo velikega španskega mistika in teologa Janeza od Križa. Danes je mistika področje molitve, ki ni v ospredju. Živimo zelo poplitveno krščanstvo in tako tudi molimo.

V uvodu v knjigo je zapisano, da je pisatelj knjigo pisal kleče. Nastajati je pričela v najtrši preizkušnji njegovega življenja, ko je bil zaprt v temnici v Toledu. Ravno zaradi trpljenja je pesnitev pravi biser.

Pesem je sestavljena iz ljubezenskih spevov, ki imajo globok duhovni pomen. Gre za združitev duše in Kristusa v kontemplativni molitvi. Sv. Janez od Križa v knjigi tudi razloži posamezne stopnje molitve. Seveda pa njeno razumevanje prepušča nam, ker je le ta bila zapisana v molitvi in je ne more docela razložiti. Za okus 1. kitica:

Le kje se skrivaš,
Preljubi? Zakaj si me v zdihih zapustil?
Kot jelen si mi ubežal,
potem ko si me že ranil;
kličič sem ven pohitela,
a tebe nikjer ni več bilo.

Čas, ki ga živimo danes je zelo podoben času v katerem je živel Sv. Janez od Križa. Kot mlad duhovnik se je pridružil karmeličanskemu redu, vendar je kasneje želel prestopiti  k cisterjanom, ker ga je motil posvetni duh in lagodje, ki se je vtihotapilo v samostan. Bog mu je na njegovo duhovno pot poslal Sv. Terezijo Veliko, reformatorko karmeličanskega reda. Če se nekoč ne bi srečala ta dva velika mistika, in eden v drugem ne bi prepoznala “velike duše”, se v karmeličanskem redu ne bi zgodila nujno potrebna duhovna sprememba.

Knjigo je knjigočajevcem, v branje in premišljevanje, predlagal naš kaplan, g. Peter Stele, ki je obljubil pomoč pri pri razlagi različnih stopenj molitve. Zato se veselimo skupnega januarskega srečanja, ki bo 11. januarja, po večerni sveti maši.