Vita Mancusa in Nives Meroi: Sinaj


Dragi knjigočajevci,
V torek, 9. januarja 2018 ob 18.45 se bomo v župnijski knjižnici pogovarjali o knjigi Vita Mancusa in Nives Meroi: Sinaj
Februarja bo naša skupina pripravila pogovorni večer z našim g. župnikom, dr. Alekom Zwittrom, o vsebini njegove doktorske naloge. Več o tem si boste lahko prebrali v januarskih  Oznanilih.
O knjigi Vita Mancusa in Nives Meroi: Sinaj
Odlomek iz knjige:
Naslednji dan sva šla na pot, toda še pred slovesom so ženske prišle na mostovž pred najino sobico ter nama 
podarile sadje in jajca. 
Čista resnica je, da nobena govorica ni tako učinkovita kot pogled, zven glasu, vonj, barva; kajti zavedanje tega daru ti ni kar tako dano, temveč ga vpijaš vase, ko korak za korakom spoznavaš nove dežele in nove ljudi. (Nives Meroi, str. 18)
 
Že od nekdaj pripisujejo goram, da jih odlikuje poseben privilegij srečanja z Božjim. Njihova višina daje človeškemu svetu novo razsežnost, do tja ne seže hrup iz doline, vsakdanje novice tam niso pomembne in ob pogledu na tako prostranost in moč narave se človeško bivanje neizogibno pokaže takšno, kot v resnici je: majhno, naključno in minljivo. Človekovo dojemanje se tako znajde pred večjo in resničnejšo razsežnostjo bivanja in spozna, da prav tam, kjer se nebo stika z zemljo in oblaki s skalami, kjer tišina prekrije čisto vse, lahko opustimo hrupno težo vsakdana in ponovno odkrijemo že pozabljen praizvor, ki pa ima vseeno 
korenine prav v nas samih. Tako se v naših mislih zbudi želja, da bi se v luči izkustva večnosti povsem prenovili. (Vito Mancuso, str. 83)

O avtorjih:
Vito Mancuso, italijanski teolog, je poučeval na Univerzi svetega Rafaela v Milanu in na Univerzi v Padovi. Njegove knjige, prevedene v več jezikov, so zbudile veliko zanimanja javnosti in so predmet različnih razprav in polemik zaradi stališč, ki niso vedno usklajena s cerkveno hierarhijo. Od leta 2009 piše uvodnike v dnevniku La Repubblica. Njegova zadnja knjiga je Il principio passione (Garzanti, 2013), Princip trpljenja.
Nives Meroi, italijanska alpinistka, se je povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov, vedno brez dodatnega kisika in visokogorskih nosačev, vselej v navezi z možem Romanom Benetom, zamejskim Slovencem z do sedaj največ preplezanimi osemtisočaki.
Izjemen je bil zlasti vzpon na K2 leta 2006 po Abruškem obronku: v petih dneh sta Nives Meroi in njen soprog Roman Benet osvojila goro in se z nje spustila v popolni samoti.
V mesecu maju 2017 je zakonski par stal na vrhu Anapurne, zadnjemu od štirinajstih osemtisočakov.
Lepo branje in še lepše praznovanje Gospodovega rojstva.