Tessa Asfahar: Na polju milosti


Rutina knjiga je čudovita, starodavna, svetopisemska zgodba o tem, kako je Gospod po tujki, ki je bila zunaj Izraelovega občestva in tuja zavezam obljube, brez zaščite in prihodnosti, uresničil svoj Božji načrt. Gospod je »obrnil njeno usodo« (prim. Job 42,10).

V mesecu februarju bomo zato brali njeno zgodbo Na polju milosti, ki je nadaljevanje zgodbe Dragulj v puščavi, avtorice Tesse Asfahar, pisateljice, ki nam približa življenje in navade v Stari zavezi. Tessine knjige so berljive in nezapletene, prinašajo pa veliko skritih modrosti. Te smo tudi razkrivali na januarskem pogovornem večeru, Knjiga in čaj. Lepo nam je bilo. Zato smo se odločili za še eno Tessino knjigo, kjer ženska piše o svetopisemskih ženskah.

[read more=”Preberi več…” less=”Zapri.”]
V zgodbi ima osrednjo vlogo mlada ženska Ruta. Sledimo njenemu življenju s starši, nato se poroči. Ko ji umreta mož in tast, obubožana in osamljena Ruta zapusti svoj kraj in se odpravi za svojo ljubljeno taščo Naomi, da bi ji pomagala obnoviti njen dom v Izraelu. V tuji deželi si lahko pomaga le z močjo volje in ljubeznivostjo srca. V njeni revščini ji ne preostane drugega, kot da pobira drobna zrna, ki jih puščajo žanjci na ječmenovih poljih.

Ti jo nadlegujejo in preganjajo, a lastnik zemlje jo pozorno opazuje. Zavzame se zanjo, se z njo pogovarja, ji prinaša hrano. Boaz si dopoveduje, da je njegova naklonjenost Ruti poplačilo za njeno ljubezen in skrb, ki ju je pokazala do njegove sorodnice Naomi.

Roman temelji na vsebini Rutine knjige v Stari zavezi. Ta pripoveduje o Rutini zvestobi, skrbnosti in ljubeznivosti, za kar prejme največji Božji blagoslov. V tuji deželi najde ljubečega moža in mu rodi sina ter tako postane del velike zgodovine odrešenja. Ruta in Boaz sta namreč kot prednika kralja Davida zapisana v Jezusovem rodovniku na začetku Matejevega evangelija.

Lepo povabljeni, da si preberete tudi Rutino izvirno zgodbo v Svetem pismu, ki ima le 4 poglavja in sledi knjigi Sodnikov.

[/read]