Karel de Foucauld: Nepopolni brat

 

Dragi knjigočajevci in prijatelji, v mesecu januarju se bomo pogovarjali o knjigi z naslovom Karel de Foucauld: Nepopolni brat, avtorice Saldane Mostajo Margarite. Knjigo je pred kratkim izdala založba Salve.

Knjiga nam predstavi moža globoke vere, ljubitelja Boga in puščave, ki je želel postati brat vsem. Po spreobrnjenju je dobil navdih živeti preprosto in skrito življenje, kot ga je živel Jezus v sveti nazareški družini. Iskal je primerno mesto za svoje poslanstvo. Našel ga je v Afriki, v Sahari, med Tuaregi, kot vesoljni brat.
Tukaj je s svojo molitveno pričujočnostjo in gostoljubnostjo za vse, pričal za Gospoda. Vse do usodnega trenutka, ko se je pričela vojna med tamkajšnjimi plemeni in so ga ustrelili. Pokopan je v Alžiriji, na planoti El Golea. Njegovo skrito življenje med brati v saharski puščavi je postalo navdih za mnoge. Tudi za “male Jezusove brate in sestre” , katerih ustanovitelj je prav on, “mali Jezusov brat” Karel.  S svojim ponižnim in preprostim življenjem je bil vir duhovnih inspiracij tudi za Kika Arrgüella, pobudnika Neokatehumenske poti.
Nedolgo nazaj ga je papež Frančišek razglasil za svetnika. Spoznali smo ga lahko preko socialne  okrožnice: Vsi bratje. Karel de Foucauld je zgled za nas, kaj pomeni poistovetiti se z najbolj zadnjimi, da bi postal »svetovni brat«. Čas, ki ga živimo, vse bolj kliče po bratstvu. Nihče se namreč ne more odrešiti sam.