Helena Reberc: Pokliči me!


Dragi knjigočajevci,

ponovno se srečamo septembra,ob prazniku Povišanja Svetega Križa. Pogovarjali se bomo o knjigi, ki še ni izšla, bo pa vsakčas. Zato spremljajte novosti v tisku. To je knjiga naše drage sestre Helene Rebrc, z naslovom POKLIČI ME. Govori o pokojnem duhovniku Marijanu Arharju.  Bravo, naša Helena. Vse naše čestitke za izjemno opravljeno delo.

Sedaj pa še o vsebini knjige.

Iz uvodne besede, ki jo je v knjigo Pokliči me napisal Marjan Pogačnik, urednik duhovnosti v slovenskem katoliškem tedniku Družina: 

So posamezniki, za katere se zdi, da je o njih vse povedano in napisano že v času njihovega življenja. In so ljudje, v katerih njihovi sodobniki večinoma niso prepoznali ničesar posebej izstopajočega, po njihovi smrti pa se razkrivajo povsem neznani vidiki njihove osebnosti in močna sled, ki so jo pustili v življenju mnogih.

Slednje gotovo velja za Marijana Arharja. Zdel se je običajen podeželski župnik, ki je večji del svojega duhovništva preživel v eni sami župniji – v Črnem vrhu, slikoviti vasi s hišami, posejanimi po Polhograjskem hribovju, kjer je bival 31 let, se je počutil zares doma. Morda je v času njegovega župnikovanja nekaj začudenja vzbudilo to, da mu je bila zaupana odgovorna in občutljiva služba eksorcista, o kateri sam sicer ni veliko govoril. In pa to, da se je sčasoma po vijugasti hribovski cesti v Črni vrh vzpenjalo vedno več avtomobilov neznanih, tudi tujih registracij, ki so se gnetli okrog župnišča. Pri podobi sicer navadnega vaškega župnika s kakšno njemu lastno posebnostjo bi najbrž tudi ostali, če nam ne bi prišla na pot ta knjiga, ki je nastala zahvaljujoč avtorici Heleni Reberc in njenemu zavzetemu iskanju podatkov in pričevanj. Šele z njo se nam odkriva skrivnostni svet duhovnika s posebnim duhovniškim poslanstvom.

******

Še krajši opis:

O knjigi Pokliči me; Zapisan v življenja mnogih – Marijan Arhar, duhovnik in eksorcist

Marijan Arhar, nenavadni ostareli župnik, ki mu zadnja leta že pohajajo moči, živi neopazno ‘na koncu sveta’. Neopazno? Vaščani s hišami ob cesti so se počasi navadili brez presenečenja opazovati vsakodnevne kolone avtomobilov, večinoma s tujimi registracijami, pa seveda tudi s slovenskimi, ki so se ustavljali pod vrhom hriba, in iz župnišča se je kar naprej slišalo zvonjenje telefona … Ampak zanimivo, kljub temu je bil župnik Marijan Arhar mnogim nepoznan ali površno ocenjen kot posebnež in samosvoj čudaški duhovnik. Knjiga Pokliči menam nekoliko odpre skrivnostni svet tega duhovnika s posebnim življenjskim poslanstvom. Enaintrideset let svojega duhovniškega dela je preživel na Črnem vrhu, kjer se je počutil doma in odkoder mu je bilo na koncu zelo težko oditi.

http://24kul.si/poslovil-se-je-marjan-arhar