Grün, Anselm; Halík, Tomáš: ZNEBIMO SE BOGA

V mesecu januarju tako beremo knjigo:

Grün, Anselm; Halík, Tomáš

Znebimo se Boga : ko se vera in nevera objameta

V zahodni družbi velikokrat slišimo, da Boga ne potrebujemo, da ga ni, da je celo mrtev, kot je rekel Nietzsche. Da to niso samo govorice, se kaže na več načinov. Izginja veliko stvari, ki so nam bile do nedavna še svete. Cerkve se praznijo, družine razpadajo, etika in morala usihata. Postajamo vse bolj samozadostni. Vsak želi biti svoj bog in uživati v življenju. V tej moderni dobi novih tehnologij in egoizma, ko imamo po materialni plati dovolj za življenje, Boga ne potrebujemo. Svet je zmešan in nor, vsako trpljenje pa nekaj nesmiselnega.

Zakaj torej verovati? Zakaj ostati v Cerkvi? Sporočilo, ki razberemo, bralca nagovarja v njegovi konkretni eksistenci. Vabi nas, da si zastavimo vprašanje, ali je Bog res mrtev ali pa gre nemara le za smrt naše predstave o Bogu. Kdo je zasedel njegov prostor?

Knjiga Znebimo se Boga, ki je zastavljena kot dialog  nas vabi, da si v času krize tradicionalnih vrednot, sekularizma in  ateistične miselnosti odgovorimo na nekatera temeljna vprašanja o človekovem bivanju v svetu, ki je neločljivo povezano tudi z vprašanjem o obstoju Boga.

Hkrati pa nas knjiga vabi, da razmislimo vsak zase, kdo je Bog zame osebno. Kakšno vlogo ima v mojem življenju?