Blessing Okoedion: POGUMNO V SVOBODO

Dragi knjigočajevci in prijatelji,

zaradi odpovedi v marcu bomo v mesecu novembru ponovno prebirali knjigo o zelo pereči temi sedanjega časa – trgovini z ljudmi. Trgovina z ljudmi je skrita veriga izkoriščanja, prodaje in poniževanja ljudi in njihovega dostojanstva. Gre za kršitev človekovih pravic. Najpogostejša opredelitev trgovine z ljudmi, je trgovina z ženskami in otroki kot posebej občutljivima kategorijama oseb, z namenom spolne zlorabe in izkoriščanja. Trgovanje z ljudmi pa je širše gledano namenjeno potrebam novodobnega suženjstva, izkoriščanja delovne sile, beračenja, trgovini z organi, prisilne poroke in podobno. Bog še na poseben način išče te ranjene in zasužnjene ljudi, od nas pa pričakuje, da smo do njih občutljivi in odgovorni in da pomagamo, da se tudi oni srečajo s Kristusom, ki prinaša svobodo na dolgi rok. Pri opozarjanju in reševanju tega pekla delujejo različne evropske in nacionalne službe ter še posebej Društvo ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi. Pomaga pa tudi slovenska Karitas.

V branje priporočamo Vatikanske smernice ter blog: Pastoralne usmeritve pri trgovini z ljudmi.

Blessing Okoedion: POGUMNO V SVOBODO, Založba Družina, 2019, 144 str.

Blessing Okoedion, izobraženo mlado Nigerijko, so pod pretvezo, da bo opravljala pošteno delo, pripeljali v Evropo, nato pa so jo prisilili v prostitucijo. Nekaj dni takšnega življenja je v avtorici zbudilo upor in željo po svobodi, da se ji je uspelo rešiti prevar in izkoriščanja. Zatekla se je v Rutino hišo, kjer sestre uršulinke pomagajo dekletom, da se ne počutijo več umazane, grde, ponižane.

Blessing je ena redkih, ki jim je uspelo, da so se uprle in zbežale. Izkušnja, ki jo je doživela ji danes omogoča, da o njej spregovori in morda pomaga dekletom, ki doživljajo isti pekel, kot ga je ona.

Odlomek iz knjige:

” Svet se mi je naenkrat obrnil na glavo. Nisem vedela, kaj naj rečem, kaj naj storim. Otrpnila sem, preplavila sta me tesnoba in strah. Bila sem zmedena in prestrašena. Niti razmišljati nisem mogla. Želela sem zbežati, a kam bi lahko šla? Vedela nisem niti tega, kje sploh sem. Bala sem se, da me bodo kaznovali. Poleg tega so mi takoj ob prihodu vzeli dokumente in zahtevali moj mobilni telefon z izgovorom, da bodo zamenjali SIM kartico. Bila sem v njihovih rokah. V rokah trgovcev z ljudmi! Nisem mogla verjeti. Kako je to mogoče? Tega si nisem nikoli predstavljala, niti od daleč. Kaj naj zdaj storim?”

Povabljeni k branju. Zdenka Sušec