Pogovori o zdravniški etiki

#_LOCATIONMAP

Datum / Čas
11/09/2018
20:00 - 21:00

KategorijeV torek, 11. septembra se bomo pogovarjali o knjigi dr. Matjaža Zwittra Pogovori o zdravniški etiki, v kateri nas avtor zapelje v življenje, ki ne prenese predalčkanja in črno-belih delitev. V etiki pogosto ni pravilnih ali napačnih stališč, pač pa le tehtanje med vrednotami, ki jim vsakdo z vso pravico daje drugačno težo.
Uvodnim, razumevanju etike name­njenim poglavjem sledijo poglavja o komunikaciji, o odnosih v zdravstvenem timu, strokovni napaki in o medicini ob omejenih materialnih možnostih.
Poglavje Portret zdravnika predstavlja vso širino zdravniškega poklica, od izjemnih in v narodno ali v svetovno zgodovino zapisanih osebnosti pa do anonimnih zdravni­kov in zdravnic, ki pogosto sami trpijo zaradi prehudega bremena, nerealnih pričakovanj in izgorevanja. Temu sledi široka paleta etičnih dilem v različnih vejah medicine.
Zadnji del knjige predstavlja seminar­je, katerih namen je, da bralca spodbudijo k premišljanju. Prav na koncu pa je dodan še Kodeks zdravniške etike, ki je bil v prenovljeni sodobni obliki sprejet jeseni 2016.

(vir: Družina, 1. 6. 2018)

Lepe počitnice s knjigo na poti. Septembra se pa zopet srečamo!

Dodatno branje:

dr. Matjaž Zwitter, Pogovori o zdravniški etiki; ISIS, junij 2018
V Sloveniji imamo približno medicino in ne optimalne; Delo, 23. junij 2018
V pomoč zdravniku, ki se je znašel pred veliko etično dilemo; Govori.se, 18. junij 2018
Resnica včasih boli, toda laž rani huje: Onkologija, 1997 – Letnik I, št. 2