Andrea Schwarz: Divji Božič

Dragi knjigočajevci in prijatelji,
stopiti v čas adventa pomeni, tiho in nežno stopiti v Božjo bližino, v bližino, kjer nam Gospod govori na srce. Knjigočajevci v advent stopamo tudi s knjigo, ki jo beremo. Advent je namreč čas, ko v sebi ustvarimo tisto tišino, v kateri nam spregovori “drugi”, mi pa samo prisluhnemo, šele nato smo dejavni. Povabljeni k branju. Srečamo se na Zoomu, 8. decembra.
Le kratek čas nas loći od začetka adventnega časa. Časa, ki nam je tako ljub, a obenem tako zelo naporen!? Ko izrečemo besedo Božič, mnogi pomislijo na družino in druženja, na dobro potico, na obdarovanja. Mogoče na polnočnico, ki jo obiščejo tudi tisti, ki sicer ne prihajajo k maši.
Kristjani pomislimo na duhovni ritual tega skrivnostnega časa pred Božičem. Na devetdnevnico. Na molitev, na praznična oblačila, na pričakovanje Jezusovega rojstva…na obiske prijateljev in sorodnikov.
Toda ali v vsem tem času znamo utihniti in prisluhniti tišini v nas, tišini, ko ponovno zaslišimo glas Boga, glas svojega bližnjega, glas okolice?
Ali je možno advent doživeti v parkirni hiši? Ali poznamo nebeški telefon? Obstaja oktobrski Božič? Božič ne potrebuje razkošja ampak nas, je zapisano v knjigi Divji Božič. Kako pričakujemo Božič? Kako sprejemamo? Kako obdarujemo?
Adventni čas je tudi čas zgodb, čas poslušanja. Zgodbe povedo veliko življenjskih modrosti. Prisluhnimo jim v knjigi Divji Božič: drugačna knjiga za adventni in božični čas.

Odlomek iz knjige:

Na severnonemškem radiu so prenašali intervju z ljudmi, ki imajo v dneh pred božičem še posebej veliko dela.Tako sem po naključju ujela tudi pogovor s prodajalcem smrečic. Seveda, je povedal, v adventu imamo daljši delovni čas, tako pač je v tem poklicu – saj se ve. So pa za to čez leto tudi mirnejša obdobja.
In,  je proti koncu intervjuja radovedno vprašal novinar, kakšno smrečico pa imate sami doma? – Ah, mi vzamemo vedno zadnjo, tisto, ki ostane…
Zadnjo, ki ostane, ki je ni hotel nihče. Mislim, da tako zadenemo to, kar je mišljeno z božičem. Jezus gre do tistih, ki so na robu in izločeni, do tistih, ki so ostali, ki jih nihče ni hotel, ker niso dovolj sposobni, lepi, dobri. Jezus želi tiste, ki jih sicer ni hotel nihče drug. To je sporočilo Božiča. str.72

Andrea Schwarz je ena izmed najbolj branih krščanskih pisateljev našega časa. Avtorica, ki že vrsto let deluje v pastoralni službi, živi »tik ob Severnem morju« in je na poti s tečaji in predavanji po nemško govorečem območju.