Brat Marcel Van

Brat Marcel Van je mladi Vietnamec, duhovni brat Terezije Deteta Jezusa … Morda ga ne poznate. Ali pa? Oba sta vstopila v samostan dokaj mlada, oba sta imela velike želje in jih vsak na svoj način dosegla.
No, in oba nam lahko pomagata pri napredovanju v zaupanju v Boga Očeta. Van se je naučil ostati v ljubezni do Boga in do ljudi, kljub težkim življenjskim razmeram, ki so mu bile dane. V njegovih besedah začutimo neskončno občutljivost, nežnost, ljubezen in predanost Bogu. Morda bo njegova prisrčnost komu v navdih …

 

23. avgust 1945

Jezus,
danes, 23. avgusta, mi dovoli, da ti napišem pismo za 25. Razumi trenutne občutke mojega srca. Ali mi bo dovoljeno, da bi intimno govoril s teboj, kot je to bilo v skupnosti? Joj! Moj dragi Jezus, odkar sem vstopil v noviciat, moje srce ni več kot nekdaj kljub veselju, ki ga izkušam … Zdi se mi, da se nekje skrivaš. Toda zakaj se tako dobro skrivaš? Sanjam o dneh, ko sem tako, po domače, klepetal s teboj; sedaj pa ni več tako.

O, Jezus, toži se mi po tistih minulih dneh in imam občutek, da jih ne bom več videl. Verjel sem, da bom živel s teboj v vedno globlji intimnosti; kdo bi verjel, da mi bo mračen oblak zagrnil tvojo navzočnost.

Naj bo kakorkoli, o, Jezus, trdno verujem, da ne boš zapustil svojega malega otroka, da tvoje srce ne bo pustilo, da bi iz tvoje roke padel na tla droben cvet brez dišave, in da bom lahko še naprej prepeval skupaj s svojo sveto sestro Terezijo Deteta Jezusa:

»O, ne boj se Gospod, da bi te prebudila,
saj mirno čakam nebeške obale.«

Vseeno upam, da se boš na dan moje preobleke vrnil, da bi mi podaril poljub. Pozdravljam svojo mater Marijo, svojo sestro Terezijo in vse druge brate in sestre s prošnjo, naj mi pomagajo v tem letu okrasiti mojo dušo, ko čakam na dan mistične poroke. In še več, to je tvoja skrb, Jezus, in ne več moja. Moja edina skrb je, da te ljubim.

S spoštovanjem, Jezus, prišel sem do konca lista.
Tvoj ponižni otrok, J. M. T. Marcel Van

Kratka predstavitev življenja brata Marcela Vana.