Hanna Skandar: Izreki svetega Šarbela Hanna Skandar

»Kristus je pot. Bodite trdni v Kristusu in vztrajajte na poti; ne pustite, da vas kar koli spelje z nje.«

Se strinjate, da imamo že veliko prijateljev med svetniki? Mnoge zgodb in misli o njih  smo že prebrali. Naša zavetnica je ena in edina Mala Terezija deteta Jezusa, mislim pa, da se ji bo kaj kmalu pridružil še kdo. Sicer pa med toliki knjigami vsak lahko izbira svoje. Ta mesec se spoznavamo s Svetim Šarbelom iz Libanona. Ta skromni, asketski svetnik pri Bogu izprosi številne milosti. Bog ima zanj in za njegove prošnje še posebej veliko uho. Mnoge je privedel k veri, mnoge ozdravil. Ne gre za spektakle, gre za vero v vstalega Jezusa Kristusa. Jezus v Svetem pismu velikokrat reče: “Tvoja vera te je ozdravila.”

Youssef Antoun Makhlouf, ki je pozneje privzel redovniško ime Šarbel, se je rodil 8. maja 1828 v Bekaa kafri. Petega decembra 1965 je bil Šarbel razglašen za blaženega, 9. oktobra 1977 pa ga je papež Pavel VI. razglasil za svetnika. Izredni dogodki in čudeži, ki so sledili njegovi smrti, so pritegnili množice obiskovalcev in spodbudili pobožnost pri ljudeh vseh mogočih veroizpovedi, po vsem svetu. Sveti Šarbel Makhlouf je bil član Maronitskega reda, ki ima svoje korenine v izročilu asirskih menihov iz prvih stoletij krščanstva.

*****

Zunaj ljubezni ni resnice.
Sveti Šarbel iz Libanona

Sejte po zemlji zrna molitve, kadila in Ijubezni. Sejte po skalah, kajti v njih je morda nekaj prašne prsti, v kateri bi vaše seme utegnilo vzkliti. Če je treba skalo zdrobiti, neutrudno tolcite po njej; če se ne razkolje ob prvem udarcu, se bo ob stotem. Če vam poidejo moči, bodo drugi poprijeli namesto vas delali in sejali. Setev ima svoj čas in žetev ima svoj čas.
Sveti Šarbel iz Libanona

*****

Film o svetem Šarbelu, velikem libanonskem čudodelniku s hrvaškimi podnapisi:

Izreki svetaga Šarbela: