Knjiga in čaj – Tessa Asfahar: DRAGULJ V PESKU

#_LOCATIONMAP

Datum / Čas
10/01/2017
19:45

Kategorije


Torek, 10. 1. 2017 ob 19.45 

V mesecu januarju se bomo pogovarjali o knjigi Dragulj v pesku, ki temelji na resničnih dogodkih, ki so opisani v Svetem pismu. Spremljali bomo bitko Izraelcev za mesto Jeriho, pri kateri je ključno vlogo odigrala Rahába, svetopisemska žena. Stara zaveza razkriva, da se je Rahába po uničenju Jerihe za stalno naselila med Izraelci. V Novi zavezi se Rahábina sijajna usoda razkrije v Matejevem evangeliju: Rahába in Salmón sta zapisana v Jezusovem rodovniku.

Življenje čedne Rahábe iz Jerihe se čez noč postavi na glavo, ko jo njen oče kot prostitutko proda bogatemu meščanu in s tem zapečati njeno nadaljnjo usodo. Postavna Rahába več kot desetletje opravlja posel, ki se ji studi in ob katerem na vso moč trpi, a ob tem ve, da lahko le ona reši družino bede in lakote.

Končno jo splet okoliščin, v katerih reši življenje dvema vojakoma, eden od njiju je ugledni vodja Judovih plemen Salmón, privede v novo okolje, kjer se ob pomoči globoke vere spreobrne. Ob tem pa tudi spozna, da je kljub svoji preteklosti, v katero jo je pahnila usoda, vredna čiste, najžlahtnejše ljubezni. Roman, zasnovan na biblični zgodbi, prinaša nauk o pomenu vere in (za)upanja, ki odpirata vrata v lepše in polnejše življenje (Vesna Sivec Poljanšek).

Povabljeni na pogovor o knjigi in topel čaj.
Zdenka Sušec