Tessa Asfahar: KRUH MOČNIH – oktober


Dragi knjigočajevci in prijatelji,

ste se že srečali s starozavezno ženo Lidijo, trgovko s škrlatom in prvo Evropejko, ki se je dala krstiti? Če še ne, vas povabim, da jo spoznate skozi zgodbo pisateljice Tesse Asfahar Kruh močnih. Zgodba ima to moč, da nam svete osebe približa zelo slikovito, lažje pa tudi razumemo dogajalno ozadje tistega časa. To sicer ni zamenjava za originalni tekst v Svetem pismu,  je pa napisana na temelju dogajanja, ki je bilo Božji poseg v zgodovino človeka.
Apostolska dela poročajo kako se je Lidija srečala v Filipih z apostolom Pavlom, ko je bila še z drugimi ob reki. Apostol Pavel je bil na svojem drugem misijonarskem potovanju, ko se je srečal s trgovko škrlata. Popolnoma jo je prevzel  z veselim oznanilom evangelija. Navdušeno ga je povabila v svojo hišo in se dala krstiti ona in cela njena družina. Pravijo, da je bila zelo gostoljubna in je kasneje na široko odprla vrata tudi drugim misijonarjem.
Zase lahko rečem, da mi je Bog naklonil to milost, da sem pred leti obiskala Filipe in kraj krsta Svete Lidije ob majhni rečici. Presenetilo me je, kako preprosto je bilo vse skupaj. Bog ne izbira palač, da bi se srečal z nami. Zelo preprost je in izbira preprosta mesta, da spregovori človeku na srce in to je najbolj pomembno. Povabljeni v starozavezni svet, svet drugačnih žensk in drugačnega okolja. Lidija nam s svojim zgledom in gostoljubnostjo  lahko spregovori tudi danes, v času, ko vse bolj zapiramo vrata svojih domov in svojih src. Bog pa vztraja tudi pri naših zaprtih vratih, vse dokler mu jih ne odpremo. Ker nas ljubi in mu je mar za nas.
Povabljeni k branju.