Menihi iz Tibhirina: Živeti puščavo

Dragi moji, zvesti knjigočajevci in prijatelji!

V času božiča in novega leta je veliko prazničnih trenutkov. Veselimo smo prihoda našega Gospoda Jezusa Kristusa. Našega Odrešenika. To je tako pomemben čas, da bi morali izključiti vse ostale novice in živeti samo radost Božjega učlovečenja. “Moja duša poveličuje Gospoda in moje srce se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku. ” je rekla Marija.

Najpomembnejši vzklik radosti v njenem življenju. Ničesar drugega ni bolj potrebovala. Ničesar pomembnejšega ni bilo v njenem življenju.

Te dni mi je v roke prišla drobna knjižica Menihi iz Tibhirina: Živeti puščavo. Čudoviti izreki sedmih francoskih trapistov samostana naše gospe Atlaške, ki so postali znani pod imenom “Menihi iz Tibhirina”. Živeli so v samostanu na severu Alžirije. Med državljansko vojno, v noči med 26. in 27. marcem 1996 so jih ugrabili, zatem pa okrutno umorili, islamski fundamentalisti. 8. decembra 2018 so bili razglašeni za blažene.

Branje te drobne knjižice bo nalašč za ta prazničen čas. Knjižica dobesedno zahteva, da se ustavimo in umirimo. Samo na tak način lahko ogledamo v globine srca, v duhovna sporočila sedmih menihov. Priča bomo neizmerno zreli ljubezni, ki vztraja do poslednjega trenutka. In še onkraj. Pojdimo po njihovih stopinjah.

Odlomek iz knjige:

Kmalu zatem, ko je zajahal konja, mi je pokazal Novo zavezo, ki jo je imel pri sebi-z obrabljenim, usnjenim ovitkom-“Da, vem (povedal sem mu kdo sem), poglejte…” Katera knjiga vam je ljubša?

“Janezova, najpreprostejša je, najbolj globoka. Ves čas govori o ljubezni. Jezus je ljubezen.” 

“Musliman sem. Jezus je v Koranu. Koran je Jezus. Všeč mi je tudi ‘Peteroknjižje’ (sic), ki kaže, kako se človek trudi premagati mesenost….Krščanstvo je čistost…Enako veroizpoved imamo. Vzeli ste me, ker sva se prepoznala… “Objela sva se in razšla: “Škoda” (…), na križišču Chiffe, on je potem odšel na Khamis.

“Ali ni najino srce gorelo v naju, ko nama je po poti govoril in odpiral Pisma?”- Aleluja, dolga več kilometrov… Radost. Zakrament srečanja.

Brat Christophe, Dnevnik, 19. dec. 1976

Življenje menihov v tem samostanu je bilo upodobljeno tudi v filmu Božji možje, režiserja Xavierja Beauvoise.

Srečali se bomo drugi torek v januarju, to je 12.1. 2021, na Zoomu. Ura bo sporočena naknadno.