Luigi Bruni: RANA SOČLOVEKA

V mesecu juniju bo potekalo še zadnje srečanje skupine Knjiga in čaj pred poletnimi počitnicami. Pogovarjali se bomo o knjigi Rana sočloveka s podnaslovomEkonomija in medsebojni odnosi, avtorja Luigija Brunija. Za nastanek knjige sta zaslužna dva navdiha – svetopisemska podoba in intuicija: podoba Jakobovega boja z angelom iz Geneze – starozavezne Knjige stvarjenja; in z njo povezana intuicija o neločljivi vezi med »rano« in »blagoslovom«. 

 
Živimo v svetu, kjer človeški odnosi postajajo vse bolj materialni. Današnji človek odnos z bljižnjim velikokrat doživlja zgolj kot blagovno menjavo. Daš, dam. Ozračje medsebojnih odnosov se je zelo ohladilo. Ne želimo se več darovati in iz ljubezni umirati za svoje bližnje. Ljubezen ni zastonj. Ni več agape, kar pomeni darovanjska ljubezen. Tista ljubezen, zaradi katere se kristjan iz ljubezni do drugega pusti pribiti na križ, tako kot nam je to pokazal Jezus. Postaja tudi vse manj prijateljska. Zapiramo se v svoje svetove. Nihče ne želi trpeti. Bojimo se trpljenja. S trpljenjem namreč izgubljamo nadzor nad seboj in drugimi. Naši odnosi se vse bolj osredotočajo na zunanjo privlačnost in status. Tudi kristjani in krščanske družine danes živimo po vzorcu reklam in miselnosti tega sveta. Pomemben nam je lasten izgled, denar, položaj v družbi. Pomembno je, kdo smo in kaj bodo postali naši otroci. Zelo nas skrbi zase in za prihodnost. Svet se vrtoglavo razvija in vse bolj nanj vpliva ekonomija.
V knjigi Rana sočloveka bo zato vsak bralec, ki je zaskrbljen zaradi razvoja družbe in prihodnosti, našel marsikatero koristno iztočnico.  Knjiga, kot pravi avtor, ne podpira nobenega poziva k boju proti tržnemu gospodarstvu niti h graditvi družbe brez mehanizmov prostega trga. Mnenja je pa, obstaja določena kritična točka, nekakšen mejni prag, onkraj katerega anonimni tržni odnosi povzročajo anomijo, osamljenost in izgubo poistovetenjskih vezi z drugimi. Vedno bolj me navdaja občutek, da so bogate zahodne družbe ta prag že prestopile in zato že doživljajo zamejevanje območja humanega.
Povabljeni k branju. Srečamo se v župnijski knjižnici, drugi torek v juniju, po večerni sveti maši.
 
Blagoslov. Zdenka Sušec, voditeljica večera