Claudio de la Colombiere, Jean-Baptiste Saint-Jure: BOŽJA PREVIDNOST

»Nič se vam ne zgodi, česar Bog ne bi hotel, in Bog zmeraj hoče le to, kar je za nas najboljše.« 

V mesecu aprilu beremo knjigo:
JEAN-BAPTISTE SAINT – JURE in SV. CLAUDE LA COLOMBIERE : BOŽJA PREVIDNOST

Imam prijateljico Tadejo, ki ji je vedeževalka že zgodaj napovedala, da bo umrla pri 50 letih. Moja prijateljica ji je seveda verjela in je zato ves čas pripovedovala, da ne bo dolgo živela in da bo umrla, ko bo stara 50 let. Seveda se to ni zgodilo. Tadeja živi še sedaj in je stara že preko 60 let. Tadeja je krščena in zahaja tudi v cerkev. Svojih skrbi in negotovosti  kljub temu ni zaupala tistemu, ki jo ima najbolj rad in, ki edini pozna njeno prihodnost – Gospodu. Gospod je bil zanjo nekdo, s katerim  pravzaprav ni imela osebne izkušnje. Imela je izkušnjo nedeljske Cerkve, toda Bog ni bil tisti, ki skrbi za njeno prihodnost. V življenju tudi ni izkusila, da jo ima rad, in da je  njen stvarnik in rešitelj. Bolj je verjela in zaupla vedeževalki. 

Tadeja je vedeževalkine misli večkrat širila tudi v družbi najinih drugih prijateljic. Nekega dne sva z eno izmed prijateljic imeli dovolj novic o napovedi njene smrti. Pošteno sva jo vzeli v roke in jo okregali. Povedali sva ji, da naj nikar ne verjame vedeževalkam, in da naj si to misel izbije iz glave. Večkrat sem jo tudi povabila v cerkev in ji pripovedovala o Bogu.  Začuda je prisluhnila. Sčasoma ni več omenjala letnice svoje smrti. Bog ji je naklonil milost, da je izkusila, da obstaja Božja milost in Božja previdnost. Prekinila pa je tudi odnose s kakršnimikoli vedeževanjem. Resnica je samo ena in pozna jo edino Gospod. Zaupajmo mu. Dal nam je tudi svobodno voljo in ni v celoti dokončal sveta. Sodelujmo z njegovo milostjo.

Samo Gospod pozna prihodnost. On, ki je Gospod naših src in Vladar nebes in zemlje, bo poskrbel, še preden bo zmanjkalo olja v vrču in moke v kašči, pravi  M. Terezija Jezusova Gerhardinger.

Smo pripravljeni v življenju sprejeti vse, kar za nas hoče Bog, tako všečnosti kot nevšečnosti, časti in ponižanja, preizkušnje in radosti?

Berite v veselju. Zdenka Sušec

Ne hodite tja, kamor vodi utečena pot. Namesto tega pojdite tja, kjer ni poti in pustite sledi (T.S.Eliot)