Fulton Sheen: KALVARIJA IN SVETA MAŠA – januar

Dragi knjigočajevci!

Ta mesec beremo knjigo nadškofa Fultona Sheena: Kalvarija in sveta maša. Če je kdo še nima in bi jo rad bral naj povpraša našega kaplana Aljaža Kraševca. Jih ima še nekaj.

Napuh je pretirana ljubezen do svojega telesa, ali razuma, ali prijetnosti, ki jo doživljamo ob iluziji, da smo boljši od drugih. F. Sheen

Škof Fulton Sheen je bil veliki komunikator. Poučeval je ljudi  in jih vzgajal. Po televiziji.  Po šolsko. Bil je prvi tv pridigar. Njegove oddaje so imele naslov “Življenje je vredno življenja.” Znal se je tudi pošaliti. Predvsem na račun psihologije in sebe.  Nadškof Sheen je živel resnico, o kateri je govoril. Vse svoje življenje je potrpežljivo nosil križ kritike, sovraštva in celo izdajstva. Vsak dan, več kot šestdeset let, je eno uro dnevno prebil v adoraciji najsvetejšega zakramenta.

Ljudje pripovedujejo o njegovi ljubezni, skrbi in velikodušnosti do vsakogar. Na denar se ni nikoli navezoval in je razdajal miloščino vsakemu, ki je za to prosil. Odpovedal se je tudi kakršnemukoli zaslužku, ki ga je prinesla prodaja njegovih knjig, in vse namenil v dobrodelne namene. Pogosto je svoje plašče ali puloverje podarjal revežem, ki jih je srečeval na ulici.

Misel za duhovnike in tudi za nas

Pastoralne aktivnosti? Ne delaj si preveč skrbi okrog pastoralnih aktivnosti. Ljudje te bodo potegnili v pastoralne aktivnosti. Toda, ne zanemarjaj molitve in študija! Ne zanemarjaj  molitve in študija . Brez molitve in študija bo tvoje življenje postalo suho, brez molitve in študija boš postal neke vrste socialni delavec. Ne govori abstraktno o molitvi. Moli. 

F. Sheen

https://revija.ognjisce.si/revija-ognjisce/67-pricevanje/1868-fulton-j-sheen

http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/ameriski-televizijski-pridigar-na-poti-k-svetosti?OpenDocument

http://nadskofija-ljubljana.si/laiki/14523-2/ 21.11.2019 razglašen za blaženega

https://youtu.be/qzwvRGU9Sew

https://youtu.be/k3rhPa7h4ro