Dotikajmo se nebes!


Po nebesih hrepenimo vsi. Nebesa, verjamem, lahko slutimo tudi na zemlji. Medčloveški odnosi v prisotnosti Boga so verjetno nekaj takega. Kadar se trenutek ustavi, ko po licu spolzi solza (sreče, olajšanja …), ko srce zapoje, ko tišina ali pogled povesta več kot tisoč besed, ko po naravi govori Bog, ko je duša spokojna in srečna, ko me odnos z Nekom ali nekom umirja, razveseljuje in izpopolnjuje … Gotovo smo vsaj kaj od naštetega že vsi čutili. In kadar čutimo blaženost, srečo, lepoto, mir smo verjetno res blizu nebesom. [read more=”Preberi več…” less=”Zapri.”]

V nedeljo popoldne, na Jožefovo, nas je bilo v cerkvi Vseh svetih veliko. Lepo je bilo videti čisto polno cerkev. Župnijska karitas je s pomočjo veroučencev in cerkvenih glasbenih ali pevskih skupin in solistov organizirala dobrodelni koncert z naslovom »Dotik nebes«. Nastopilo je veliko izvajalcev s 14 točkami. Vse točke sta Lucija in Jernej z besedo lepo povezala v šopek, ki je bil namenjen mamam ob materinskem dnevu in očetom, ki so skupaj s sv. Jožefom praznovali ravno na ta dan. Župnik Alek je na prav poseben način blagoslovil očete (in moške nasploh), kasneje tudi matere, katerim je skupaj s kaplanom Petrom in patrom Rafkom podaril vrtnice, ki po vsem svetu veljajo za tradicionalni simbol lepote in ljubezni. In kdo, če ne starši, so polni ljubezni? Vrtnice so bile zahvala za vso ljubezen, ki jo matere izkazujejo svojim otrokom. Ob tem nista pozabila niti na duhovne matere in očete. Naj našim družinam Marija in Jožef ostaneta trden zgled.

S krajšim nagovorom je na koncertu vse zbrane pozdravil tajnik Župnijske karitas, Bojan Novak, ki je povedal, da bi bilo lepo, če bi vsi, ki smo del te župnije, pletli mrežo ljubezni med nami. Morda kdo misli, da je namen Karitasa le pomoč ostarelim in socialno ogroženim? Karitas deluje danes na mnogih področjih pomoči in se lahko povezuje s prav vsakim od nas. Danes pomoč (materialno ali duhovno) potrebujem, jutri pa lahko kot prostovoljec pomagam pomoči potrebnim. Srca prostovoljcev, ki sodelujejo pri Župnijskem karitas, so velika, mladostna in živahna. Pomembno je, da delujemo skupaj, da smo povezani, da mislimo drug na drugega, si pomagamo in se spodbujamo. Tudi v veri. Župnik Alek je nekoč rekel, da je kristjan v nevarnosti, če je osamljen. Na tem koncertu zagotovo nihče ni bil osamljen. V zraku so bili vera, upanje in ljubezen. Čutili so se lepota, sreča in mir. Naša Karitas je tokrat z dobrodelnim koncertom zbirala sredstva (slišali smo, da se je zbralo prek 700 evrov), s katerimi bo dostop do oratorija, ki bo ob koncu počitnic v naši župniji, lažji za vse starše, hkrati pa bodo animatorji z denarjem poskrbeli, da bo oratorij še bolj zanimiv, da ga bodo otroci še bolj doživeli, si ga zapomnili in ohranili v svojih srcih.

Oratorij sta na kratko in sladko predstavili Nikolina in Klara. Naj povem, da v naši župniji oratorij res dobro živi. Vanj je vloženega veliko časa in truda. Imamo dobre in srčne animatorje, ki so že zdaj začeli s pripravami in svoj čas in energijo darujejo za otroke, ki bodo čez nekaj mesecev prišli na oratorij. Vsako leto ga obišče več otrok in lahko rečem, da dober glas seže v deveto vas. Želim si, da bi na letošnji oratorij prišlo veliko otrok. Skupaj bodo namreč spoznavali Boga in v letu, ko praznujemo 100. obletnico prikazovanj v Fatimi, tudi Devico Marijo. Skozi njeno zgodbo se bodo učili odprtosti. Učili se bodo, kakšno srečo imamo, da je Marija naša Mati in priprošnjica, ki nam pomaga, da se Boga dotikamo tudi mi. Letošnje geslo oratorija se glasi enako, kot se je glasil naslov dobrodelnega koncerta, »Dotik nebes«. Prepričana sem, da bodo otroci spoznali, da nas ravno Marija vodi v nebesa, če se ji priporočamo in sledimo božji volji. In verjamem, da bodo v tistem tednu s pomočjo animatorjev in drug drugega zaslutili nebesa, saj kadar čutimo blaženost, srečo, lepoto, mir smo verjetno res blizu nebesom.

Alenka Brovč[/read]